Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pandemija COVID-19 – prehrambene smjernice i savjeti

Kvalitetna prehrana je, na žalost, poprilično težak zadatak i problematična/neprilagođena stavka za velik dio populacije čak i kad živimo u potpuno normalnim okolnostima.

Kad se dogodi scenarij iz filmova apokalipse, na primjer virusna pandemija i/ili potres u isto vrijeme – održavanje kvalitete prehrane postaje na prvi pogled potpuno nerealno, odnosno utopija.

Srećom, tome ipak nije tako, unatoč svim poremećajima koje navedeni događaji donose svakodnevnom životu.

COVID-19

COVID-19 je kao virusna bolest neusporedivo infektivnija od gripe i prehlada. Radi se o novoj visoko zaraznoj virusnoj bolesti za koju se čini da ima mnogo veće komplikacije i smrtnost u usporedbi sa gripom. Iz tog razloga su trenutno na snazi stroge mjere nacionalnih stožera za civilnu zaštitu te se preporuča odnosno nameće praksa ostajanja kod kuće (#StayAtHome, #ostajemdoma), uz socijalno distanciranje ukoliko smo izašli na zrak (#SocialDistancing).

Cilj ovih mjera, ili u budućnosti još strožih karantena, je kontrolirano širenje bolesti u zajednici.

Eventualno nepridržavanje ili prekasna reakcija rezultira nekontroliranim širenjem bolesti i broja zaraženih koje će vrlo vjerojatno nadvladati medicinske resurse i mogućnosti bilo koje države (na primjer, to se desilo u Italiji)  – što dovodi do posljedičnog nedostatka medicinske opreme i osoblja: bolničkih kreveta, ventilatora, respiratora, liječnika, medicinskih sestara što zatim rezultira katastrofalnim brojkama i žrtvama. Svakako scenarij koji većina nas želi i trebala bi željeti izbjeći.

Na žalost, i danas se u nekim prehrambenim trgovinama može sresti veći broj ljudi u isto vrijeme, suprotno svim preporukama.

Sada je definitivno vrijeme da se odreknemo svih svojih ciljeva kako bi održali onaj najbitniji – ostali zdravi i pomogli sustavu javnog zdravstva da ne dođe do pada medicinskog sustava i golemih gubitaka stanovništva i resursa uslijed posljedica ove pandemije.

Često se govori i promovira, u svim aspektima života, pa tako i u nutricionizmu, posebice za zdrave pojedince – keep it simple. U ovom je periodu bitnije držati se ove strategije nego ikad!

U vremenima pandemije i društvene izolacije, osobe koje kuhaju i kod kuće si priređuju obroke imale su u proteklim tjednima veliku prednost s gledišta prevencije zaraze. Manje izleta, putovanja i restorana, kao i slabije mogućnosti dostave također nude iznenađujuću korist, dodatno i zbog smanjene mogućnosti iskušenja za sabotiranje svoje prehrane i ciljeva.

*Pitanje za Bojana: kakav je stav nutricionizam.hr prema trenutnim prilikama, koje su vaše preporuke?

Nužno je da se svi prilagodimo novonastaloj situaciji, a jedna od prilagodbi bila bi i što rijeđe posjećivanje trgovina prehrambenim namirnicama. Kako bi ta strategija bila moguća, preporuča se kupovanje dugotrajnijih proizvoda što će rezultirati rjeđim izlascima iz naših stanova i kuća.

Na slijedećem popisu se nalaze namirnice koje su nam većinom dobro znane, a u novim okolnostima nam mogu biti vrlo korisne. Posebice im je velika vrijednost “long shelf life” iliti duže vrijeme trajanja. Takve namirnice podijeljene prema glavnim izvorima makronutrijenata jesu:

Ugljikohidrati:
 • zob
 • riža
 • leća i grah (konzervirani ili svježi)
 • tjestenina od cjelovitih žitarica
 • voće (smrznuto ili konzervirano se nameće kao najpametniji izbor u ovo vrijeme)
 • krumpir ili batat
Proteini:
 • sve vrste mesa u originalnom obliku
 • proteinski prašci
 • konzervirana tuna ili losos
 • smrznuta pileća prsa ili riba
 • mljevena govedina/puretina
 • grčki jogurt
 • jaja
Masti:
 • miješani orašasti plodovi
 • maslinovo ulje
 • riblje ulje ili ulje algi (kapsule ili u originalnom obliku – kao izvor esencijalnih omega-3 DHA i EPA masnih kiselina!)
Povrće:
 • smrznuto povrće
 • konzervirano povrće
 • svježe povrće
*Pitanje za Bojana iz nutricionizam.hr: Da li postoji namirnica koju bi istaknuli a koja nije spomenuta na ovom popisu?

U svakom zlu nešto dobro, duži boravak kod kuće daje nam više vremena za pripremu obroka što nam zauzvrat daje potpunu kontrolu nad našom prehranom, povećavajući vjerojatnost držanja plana i strategije i time povećati izglede za dugoročni uspjeh.

Kao i kod svih tema u životu, treba upozoriti i na druge krajnosti. Nikako nemojte preagresivno i naglo smanjiti svoju težinu. Time stavljate dodatan stres na vaš organizam. U slučaju da budete izloženi pandemijskom virusu, želite da se tijelo maksimalno kvalitetno bori protiv bolesti i posljedica. Iako nema konkretnih podataka ili istraživanja o tome koliko kilograma možete izgubiti bez narušavanja zdravlja, do 0,5% tjelesne težine tjedno je po svemu sudeći dobra i zdrava strategija.

Također, ako ste razmišljali o određenim drastičnim i restriktivnim prehrambenim obrascima (npr. keto ili veganska prehrana), izbjegnite radikalnu promjenu odnosno implementaciju u ovom periodu, u kontekstu izbjegavanja ikakvih drastičnih promjena u ova dramatična vremena. Osiguravanje širokog spektra svih hranjivih namirnica vrlo vjerojatno je najbolja strategija koja postoji.  

*Pitanje za Bojana: Kakva su iskustva sa naglim gubitkom kilograma, posljedice na imunitet i opće zdravlje pojednica? Također, stav o restriktivnim režimima, keto, vegan…

Čak i u ovim stresnim, atipičnim i izazovnim vremenima, ključevi uspješnog dugotrajnog upravljanja zdravljem, prehranom i tjelesnom težinom ostaju isti:

 • Budite dosljedni i ustrajni
 • Ako već niste, prebacite se na raznoliku, nutritivno bogatu prehranu i izbjegavajte “dijete” koje vode “burnoutu” ili “yo-yo” efektu
 • Dok se mjere oko kontrole pandemije ne ublaže, kupujte i konzumirajte namirnice koje imaju dugačak rok trajanja, a istovremeno su nutritivno bogate (nađite ih u ovom tekstu)
 • Čuvajte se neosnovanih tvrdnji i izostanka znanstvenih studija za namirnice i “dijete” koje nemaju efekta i koristi nakon konzumacije
 • Prehrana i uspostavljanje zdravih navika su maratonski proces, a ne sprint

Vjerojatno jedna od rijetkih blagodati virusne pandemije jest da je većinu od navedenog zapravo trenutno lakše ispuniti sa obzirom da smo u novim životnim okolnostima prisiljeni vratiti se osnovama.

Osnove jesu: jesti manje i jesti nutritivno bogatije i uravnoteženije, točnije jesti adekvatno svom životnom stilu i potrebama! Sretno nam svima i ostanite dobro i zdravo!