Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alkalna dijeta – još jedan nutricionistički mit?!

Alkalna prehrana, alkalne mlake vode sa limunom, alkalni dodaci prehrani često se u popularnoj (ne-stručnoj) literaturi promoviraju kao „zdravi“ i pravi izbor. Postoji čitav pokret koji promiče alkalnu prehranu, tvrdeći da je naša trenutna, moderna prehrana „kisela“. Njezini zagovornici kažu da previše kiselosti u tijelu može dovesti do bolesti, a alkalna prehrana može spriječiti i/ili izliječiti razna medicinska stanja uključujući rak, krvožilne bolesti i osteoporozu. Ta prehrana favorizira povrće i voće, uz specijalne vode i dodatke prehrani, a eliminira žitarice i životinjske proizvode. Cilj ove kolumne je kritički i znanstveno analizirati navedene tvrdnje koje i u 2021. imaju zabrinjavajuće veliki doseg i praksu u populaciji.

Krenimo od osnova kemije i toga što zapravo znači pojam alkalnog. Kiselost je povezana s koncentracijom iona vodika (H+) izmjerenom kao pH. Na vrijednosti pH=7 određeni medij je neutralan. Voda za piće obično ima pH oko 7. Ako se kiselost medija poveća, pH vrijednost se smanjuje, a mi ga tad nazivamo kiselim. Ako se pH vrijednost poveća, nazivamo ga alkalnim, lužnatim ili bazičnim. Primjeri iz svakodnevnog života bi bile tekućine poput sportskih izotoničnih napitaka, bezalkoholnih pića ili cijeđenog soka od naranče, čije se vrijednosti kreću obično oko pH = 3. S druge strane određene potrepštine koje koristimo u kućanstvima imaju vrijednost pH oko 12 i vrlo su alkalni.

TEORIJA

Teorija da je alkalna prehrana zdrava za čovjeka izvedena je iz takozvane “hipoteze o kiselinskom pepelu” koja je objavljena još 1912. godine*.

* https://www.jbc.org/content/11/4/323.full.pdf

U ovom se radu govori o tome da određena hrana kad se spali u kalorimetru stvara „alkalniji“ pepeo, dok druga vrsta hrane rezultira „kiselijim“ pepelom. Navedeno je bila polazna točka za pretpostavku da će se isto dogoditi i u tijelu čovjeka, pa bi prehrana koja je sačinjena od namirnica koje proizvode alkalniji pepeo rezultirala „alkalnim okruženjem“ u tijelu. Navedeno bi bilo bolje za zdravlje te spriječilo, pa čak i izliječilo neke bolesti. Alkalne ili kisele karakteristike hrane bile su povezane s mineralnim komponentama hrane koje zatim tijelo čine kiselim, alkalnim ili neutralnim. Tada se sugeriralo da se za postizanje alkalnijeg okruženja mora unositi više voća i povrća uz umjeren unos proteina. Prema alkalnoj prehrani koja se temelji na pH vrijednosti pepela nakon spaljivanja hrane, neke namirnice za koje bismo smatrali da su kisele, poput citrusa, zapravo se smatraju lužnatima nakon probave.

Prema navedenoj teoriji, određene se skupine hrane dijele na:

  • Kisele: meso, perad, riba, mliječni proizvodi, jaja, žitarice, alkohol
  • Neutralne: biljne i životinjske masti, ugljikohidrati – škrob i šećeri
  • Alkalne: voće, orašasti plodovi, mahunarke i povrće
REALNOST

U stvarnom životu alkalna dijeta na bazi pH pepela neke namirnice samo je teorija i postoji niz pretpostavki koje bi trebalo testirati da se takvo što može tvrditi te pogotovo primijeniti. Unatoč ogromnom broju publikacija u popularnom tisku i on-line izdanjima, gotovo da nema znanstvenih studija koje su kvalitetno testirale ovu teoriju te stoga nema nikakvih dokaza koji podupiru ili pobijaju navedenu teoriju.

Ipak, srećom postoji niz činjenica koje sa sigurnošću znamo. Kad konzumiramo hranu i ona putuje kroz probavni trakt, dolazi do vrlo značajnih promjena u pH vrijednostima koju ta hrana prolazi. U ustima se hrana pomiješa sa slinom u prilično neutralnom okruženju prije nego što završi u želucu koji je jako kiseo medij (pH želučane kiseline je oko 2). U slijedećem stupnju probave hrana seli u crijeva gdje se neutralizira alkalnim tvarima, što je važno kako bi se nutrijenti mogli apsorbirati. pH vrijednost u krvi je strogo kontrolirana tjelesnim mehanizmima i minimalno varira, između 7,35 i 7,45, što govori da je krv blago alkalni medij. Održavanje pH vrijednosti krvi stabilnim je od presudne važnosti, svako odstupanje od ovog uskog intervala značilo bi da tjelesni enzimi ne funkcioniraju, a rezultat bi bila brza smrt čovjeka. Tijelo ima različite mehanizme za održavanje pH vrijednosti krvi stabilnom, nekoliko pufera i mehanizama izlučivanja, kiselost viška vodikovih iona brzo se puferira (neutralizira) na primjer bikarbonatom i zatim izlučuje putem urina i disanjem u obliku CO2. Vrijednosti pH medija kroz ljudski organizam pronađite na slijedećem grafičkom prikazu:

Sljedbenici takve, „alkalne“ prehrane si ponekad mjere pH uzorka sline ili mokraće kako bi utvrdili je li njihovo tijelo u tom trenutku „alkalno ili kiselo“. Međutim, pH urina ne govori apsolutno ništa o jedino bitnom parametru, pH vrijednosti krvi. Dobro kontrolirano unakrsno znanstveno istraživanje konzumacije „kisele“ prehrane promijenilo je sistemsku vrijednost pH za samo 0,014 jedinica, dakle tek druga decimala varira, srećom. Međutim, pH urina povećao se za 1,02 jedinice. Ova studija otkriva da prehrambene intervencije mogu promijeniti pH mokraće, ali ne mogu mijenjati pH vrijednost krvi*.

* Buclin T, Cosma M, Appenzeller M, et al. Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int 2001;12:493–9. 

Alkalna prehrana kao pojam je popularizirana kroz rad američkog doktora Younga, koji je napisao nekoliko knjiga na tu temu. Prema njegovoj teoriji izvori proteina i žitarice (nutritivno vrijedni izvori) u prehrani „proizvode veliko kiselinsko opterećenje u tijelu što uzrokuje niz zdravstvenih problema“. Primjerice, navedena kiselost organizma bi trebala osloboditi tj. eliminirati kalcij iz strukture kostiju, posljedično uzrokujući osteoporozu. Kiselost zatim povezuje i s pojavom karcinoma te krvožilnim bolestima.  Dr. Young je napisao knjige poput „The pH Miracle: Balance Your Diet, Reclaim Your Health“ ili „The pH miracle for weight loss“ uz još nekoliko drugih knjiga sa sličnim naslovima. Navedeni „stručnjak“ je promovirao i prakticirao alkalnu prehranu na velikom broju pacijenata i tvrdio je da je mnoge pacijente izliječio tim čudotvornim postupkom. Međutim, ispostavilo se, dr. Young čak nije bio ni školovani liječnik stoga je relativno nedavno,  2017. godine Robert O. Young osuđen na zatvor zbog bavljenja medicinom bez licence.*

*(pročitajte više na: https://quackwatch.org/11Ind/young3/).

ZAKLJUČCI

Iako je izvorna teorija tvrdila da će prehrana koja stvara kiselo okruženje u organizmu uz ostale već spomenute nedaće „izlučiti“ i kalcij iz kostiju, nedavna znanstvena meta-analiza otkrila je da to jednostavno nije slučaj. Priznati znanstvenik i profesor Craig Sale (Director for the Sport, Health and Performance Enhancement (SHAPE) Research Centre) također je razgovarao o toj temi u blogu za portalu Mysportscience, uz fokus na specifičnoj ulozi proteina u prehrani na zdravlje kostiju*.

*https://www.mysportscience.com/post/2018/11/20/protein-a-harmful-or-beneficial-nutrient-for-bone

Alkalna prehrana također je promovirana kao prevencija ili čak i kao lijek protiv raka, ali nedavne meta-analize i pregledi nisu pronašli dokaze da kiselost ili lužnatost hrane utječe na rizik od pojave raka*.

*Fenton TR, Huang T. Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open: first published as 10.1136/bmjopen-2015-010438 on 13 June 2016

„Alkalna“ prehrana u različitim stupnjevima naglašava unos svježeg voća, povrća, korjenastog i gomoljastog povrće te mahunarki, uz umjeren unos proteina. Moguće je, čak i vrlo vjerojatno, da neke od navedenih namirnica mogu imati protektivne učinke od raka, ali ne zbog svojih svojstava koja rezultiraju kiselošću/lužnatošću organizma, već zbog hranjivih spojeva u svom sastavu i njihove nutritivne vrijednosti. Kupovina skupih „specijalnih voda“, dodataka prehrani i programa za „alkalizaciju“ vašeg tijela vjerojatno vam neće pomoći da izbjegnete određena zdravstvena stanja. PREHRANA NE MOŽE PROMIJENITI pH VRIJEDNOST KRVI ČOVJEKA. Da može, imali bismo velike probleme. Ne gubite vrijeme i novac na ovu marketinšku hipotezu (izmišljotinu) kao i na bilo kakve knjige ili posebne proizvode povezane s ovom mitskom prehranom. Naravno, nastavite kupovati i konzumirati voće i povrće na dnevnoj bazi, uz adekvatan unos proteina. Takvom uravnoteženom prehranom podržati ćete aktivni životni stil i postići optimum funkcije vašeg organizma.